As. Sofica Davidzon - Ziv Hospital, Israel Center



    Unul dintre cele mai emoţionante momente din cadrul Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti 2014, a fost prezentarea Soficăi Davidzon, asistent medical la secţia Pediatrie a Centrului Medical Ziv din Israel.
    Legăturile sale cu Moineştiul sunt extrem de strânse: s-a născut, a copilărit, a studiat şi s-a format ca profesionist la Moineşti. A lucrat 11 ani ca asistent medical pe secţia de Pediatrie în Spitalul Municipal Moineşti şi apoi ca asistentă şefă radiologie în cadrul Policlinicii.
    Stabilită de 33 de ani în Israel împreună cu familia, Sofica Davidzon a îngrijit mii de pacienţi la Centrul Medical Ziv, un spital universitar afiliat Universităţii Bar-Ilan. Spitalul deserveşte peste 250.000 de pacienţi de diverse religii şi origini etnice: evrei, musulmani, creştini, druzi, cerchezi.
    Aflat la 11 km de graniţa cu Libanul şi 30 de km de cea cu Siria, Centrul Medical Ziv a tratat peste 300 de răniţi în războiul din Siria. Toţi, cu excepţia a 5, au fost vindecaţi şi s-au întors la casele lor.
    În calitatea sa, Sofica Davidzon a fost martoră la tragedia şi ororile provocate de război. Zeci de copii au ajuns la Centrul Medical Ziv cu răni extrem de grave. Dincolo de suferinţa fizică, traumele psihice suferite de aceşti copii şi membrii familiilor lor sunt impresionante. Sofica Davidzon a prezentat cazul unei fetiţe de 15 ani care a sosit cu un picior amputat şi celălalt grav distrus, care după 8 săptămâni de spitalizare a plecat acasă cu o proteză donată de locuitorii din zonă, despre doi veri de 6 şi 10 ani ajunşi la spital aduşi de bunica lor care, de asemenea, au primit proteze de picior, despre o altă fetiţă de 8 ani cu piciorul sfârtecat care a fost operată şi apoi a urmat un tratament de recuperare pentru a reînvăţa să meargă.
    Mesajul pe care Sofica Davidzon l-a transmis tuturor  participanţilor la Zilele Medicale e ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti 2014, este că medicina nu are graniţe, iar în spital nu există războaie, există doar devotamentul faţă de pacient şi dorinţa de a salva vieţi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...