"Interes pentru cultura şi obiceiurile evreieşti"

      Ca urmare a acţiunii organizate de Fundaţia Leolam, "Porţi deschise la Cimitirul evreiesc din Moineşti"  Revista "Realitatea evreiască" (nr.435-437  pag.7), a publicat un articol cu titlul de mai sus, scris de Beatrice Kohlenberg. 
      Articolul  a fost publicat şi în revista online "Acum TV".
     

      "Moineştiul a fost, acum câteva zeci de ani, una dintre cele mai vibrante comunităţi evreieşti din România. Să nu uităm că de aici au plecat primii colonişti către Erez Israel pentru a înfiinţa localitatea Rosh Pinna şi tot aici s-a născut Excelenţa Sa Dr. Moses Rosen, fostul Şef Rabin al Cultului Mozaic.

      În Moineşti nu mai trăieşte azi niciun evreu, însă spiritual iudaic este păstrat graţie eforturilor depuse de Fundaţia Leolam. Fundaţia a fost înfiinţată de patru moineşteni care acum trăiesc în patru colţuri ale lumii, iar activităţile locale sunt coordonate de voluntari inimoşi. Scopul fundaţiei este de a păstra cultura evreiască care a existat aici sute de ani şi de a inspira generaţiile prezente de a-şi cunoaşte, respecta şi iubi trecutul.

      În zilele de 5 şi 7 septembrie, Fundaţia Leolam a organizat din nou acţiunea “Porţi deschise la Cimitirul Evreiesc Moineşti”. Elevi de la liceele moineştene “Spiru Haret” şi  “Grigore Cobălcescu”, din Moineşti, precum şi de la liceul “Ferdinand” din Bacău şi  Şcoala Gimazială “George Enescu” din Moineşti au avut ocazia de a învăţa despre cultura şi obiceiurile iudaice şi despre rolul evreilor în dezvoltarea oraşului şi a zonei.

      Cu entuziasm, elevii au dat şi o mână de ajutor la refacerea inscripţiilor de pe pietrele de mormânt vechi de zeci sau chiar sute de ani. Toţi şi-au manifestat curiozitatea de a învăţa mai mult despre cultura şi obiceiurile evreieşti şi, de asemenea, de a contribui şi în viitor la îngrijirea cimitirului, unul dintre cele mai vechi din România.

     Fundaţia Leolam multumeşte doamnei director al Liceului "Spiru Haret", Adriana Căzănel, domnului profesor Emil Ciuche şi următorilor elevi: Narcisa Pruteanu, Iulia Enea, Valentina Ion, Ionuţ-Gabriel Bran, Cristiana Halawel, Carmen Albu, Ioana Mariş, Mădălina Bălan, Valentina Popescu, Cosmin Stoican, Vlad Ifrim, Andreea Pruteanu. Mulţumim, de asemenea, doamnei Mihaela Rusu, coordonatoarea activităţilor fundaţiei în Moineşti.

        Pentru mai multe detalii despre Fundaţia Leolam şi activităţile sale, vizitaţi www.leolam.org şi http://leolam-jewish-heritage-foundation.blogspot.ro."

                                                                                                                                           

                                                                                                                            Beatrice Kohlenberg


  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...