De vorbă cu Hilda Grunberg



 Timpul, partenerul nostru de discuție, de vreo câteva luni bune, a făcut apel la o invitată foarte specială pentru orașul Moineşti. Hilda Grunberg, originară din Moineşti, a fost evacuată în 1941 la Bacău, dar s-a întors cu dorul și cu inima la orășelul natal. Meritele au transformat-o în ghid al Muzeului de Istorie al Evreilor din București, așa că de fiecare dată când un moineştean îi trece sfios pragul, este mai mult decât nerăbdătoare să depene amintiri cu el. 
  
În seara în care a revenit pe meleaguri moineştene, Hilda Grunberg,  a avut parte de o întâlnire pusă la cale de Fundaţia Leolam, împreună cu doamna Mădălina Armeanu de la Primăria Moineşti, în cadrul evenimentului “De vorbă cu timpul”. Elevii curioși au pus întrebări, interesați de istoria pe care o poartă doamna Grunberg și căreia i-a dat glas. Domnul Viorel Costea a început cu o prezentare a legăturii dintre comunitatea evreiască din Moineşti și Rosh Pina, reușind să captiveze audiența cu informații foarte preţioase. Mihaela Jescu, un drag susținător al Fundației Leolam a făcut un scurt istoric al evreilor din Moineşti, iar Andrei Rusu i-a dedicat poezia “ Precursorilor din 1882” a moineştencei Rabanit Debora Landman. Emoțiile n-au stat locului, dar curiozitatea elevilor a fost debordantă, iar totul a decurs foarte relaxat.  



 Fundația Leolam doreşte să mulțumească domnului primar Valentin Vieru, doamnei Mădălina Armeanu, cea care a contribuit esențial la bunul mers al lucrurilor, domnului Viorel Costea, doamnei director Adriana Căzănel, cea care a făcut posibilă întâlnirea cu elevii, doamnelor profesoare și tuturor participanților la eveniment. 

De asemenea, vizita nu putea să se încheie fără o oprire la fosta școală evreiască (actuala judecătorie) , unde a fost întâmpinată de doamna preşedinte al Judecătoriei Carmen Paţilea.  
 


 În Cartea de Onoare a Cimitirului Evreiesc, cuvintele Hildei Grunberg stau mărturie la tot ce s-a întâmplat și nu putem să sperăm că, deși nu a mai regăsit același oraș al copilăriei, oamenii de aici au reuşit să dea sens amintirilor ei.



surse foto: Cristina Chifu, Centrul Cultural Lira, Fundaţia Leolam. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...