De vorbă cu timpul prin glasurile copiilor

    Istoria e surprinzătoare, dacă o laşi în mâinile şi creativitatea copiilor. Asta am descoperit noi, atunci când am fost în vizită la Şcoala Gimnazială Tristan Tzara din Moineşti şi am văzut cum “File din istoria evreilor” se desprind din cartea mare a istoriei şi prind aripi de zbor.
     Într-un cadru restrâns, am făcut cunoştinţă cu Moineştiul de altădată, prin intermediul fotografiilor vechi şi prin scurtul istoric pe care ni l-a prezentat Paul Văsîi.
     Am fost duşi în anii aceia, când vocea lui Andrei a reuşit să dea viaţă versurilor poeziei “Precursorii din 1882” scrisă de Rabanit Debora Landman. Nu se ştie dacă  această poezie a fost citită vreodată în Moineşti, dar povestea ne îndeamnă să ne gândim că, peste ani şi ani, ea a fost în sfârşit citită sau recitită. Poezia o puteţi asculta aici
    O doză de creativitate simpatică a venit de la un viitor designer , Daria Pilat, ea reuşind să dea formă, material şi culoare imaginaţiei, prin costumaţia pe care a prezentat-o Sorana Belciu, reprezentând o ţinută feminină din Israel. Elevii Roxana Ciocan, Andreea Popa, Ioana Enea, Vlăduţ Belciu și Nicola Constantinescu, au făcut prezentări ale celor 4 sărbători de toamnă evreieşti, iar totul a culminat cu trecerea in Power Point  a sărbătorilor de toamnă, prezentată de Alex Mardare, el fiind  şi cel care  a pregătit  fundalul sonor al activităţii.
      

     Fundaţia Leolam este mândră  şi onorată să aibă o asemenea colaborare, aşa că mulţumim doamnei profesoare Ioana Cercel care i-a coordonat pe elevi, micilor istorici nonconformişti, care au dat frâu liber imaginaţiei şi au pornit cu mult curaj pe calea istoriei oraşului lor.
    Mulţumim domnului director Ionel Purcaru cel care ne-a sprijinit în această activitate, profesorilor şi elevilor care au participat. Sperăm că îşi doresc să continue călătoria pe drumul acesta al istoriei pe care au pornit,  alături de noi cei de la Fundaţia Leolam.

Mai multe imagini de la activitate aici

It is an article about an event of Leolam Foundation in Moinesti and Tristan Tzara School. It was about the historic of jewish people from Moinesti and autumn jewish holidays. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...