6 ani de celebrare a Zilei Europene a Culturii Iudaice în Moinești    În data de 11 septembrie, Fundația Leolam a organizat un nou eveniment dedicat culturii iudaice, un parteneriat care durează de 6 ani cu AEPJ - European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage. Cu bucurie, s-au deschis iar porțile la Moinești, într-o zi superbă de toamnă!
    Mihaela Rusu, voluntar al organizației, a povestit celor care au avut plăcerea de a vizita Cimitirul evreiesc din Moinești, un adevărat muzeu in aer liber, despre istoria evreilor din Moinești și sărbătorile evreiești, cu materiale care au fost afișate și pe shtender-urile din casa funerară de la cimitir.
    Un grup de eleve de la Școala Gimnazială „Ștefan Luchian”, însoțit de profesoara Corina Stoian, a avut șansa de a-l întâlni și asculta pe Mike Cohn, venit din SUA pentru a-și căuta strămoșii din Moinești.     Poveștile despre familia lui și ce s-a întâmplat cu vasul Struma au adus copiilor bucăți de istorie personală, care se împletesc cu istoria mare, a întregii comunități evreiești din Moinești. Surprinzătoare a fost și întâlnirea cu Adrian care a revenit în vizită cu un prieten, el fiind unul dintre cei care au participat la prima activitate a fundației „Ziua porților deschise la Cimitirul evreiesc din Moinești" în anul 2012.
    Ne-a bucurat prezența tuturor celor care au venit la Cimitirul Evreiesc din Moinești să cunoască o parte a istoriei Moineștiului. Istoria evreilor din Moinești.
    Mădălina Andreea Miron de la Grupul de literatură și artă  „Metafore comăneștene” a scris în Cartea de Onoare:Fotografii de le eveniment pe pagina de FB a Fundației: aiciToamna aceasta, Fundația Leolam, pregătește și celebrarea celor 140 de ani de la plecarea evreilor din Moinești spre Țara Sfântă, prin postări online cu articole din presa vremii și din alte surse istorice. Urmăriți blogul și pagina de Facebook ale Fundației Leolam.Un amplu articol despre acest eveniment l-a scris Mădălina Andreea Miron în articolul din publicația online „Amprenta de Onești”: „ Popas la răspântii de istorie.... Ziua Europeană a Culturii evreiești” în următorul link: https://amprentadeonesti.ro/2022/10/01/popas-la-raspantii-de-istorie-ziua-europeana-a-culturii-evreiesti/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...