Survey, Sondaj, Sondage

Leolam Foundation is proposing the development of branded items to be sold on the Foundation’s website. The proceeds will go towards our educational, cultural and preservation projects:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdmCldGSH3VEFLeBKK3GBcEBQOr7Er0wqCE6XEgDlxBIjCw_Q/viewform


Fundatia Leolam va propune realizarea unor obiecte personalizate care sa fie vandute pe site-ul Fundatiei in beneficiul acesteia pentru a realiza proiectele propuse anual in domeniul educational si cultural.
Pentru persoanele care inteleg limba romana, un mic sondaj din partea Fundatiei Leolam pe care va rog sa il completati:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScVZ-XLD63SAgcLewpEkN82gklvdbZoWr75IJoxoL2T8HKePg/viewform


La Fondation Leolam vous propose la réalisation de certains objets personnalisés qui seront vendus via le site de la Fondation afin de réaliser les projets proposés annuellement dans le domaine éducatif et culturel.
Pour les personnes de langue française, un petit sondage de la part de la Fondation Leolam que je vous invite à remplir:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnGCFjIkrMLX5e1VDes5675l5GrkQx1LG9-dpAjWzvtYzyxg/viewform

Sinceritatea în pagină

    La Târgul de carte Gaudeamus, ediţia 2016, Editura Hasefer a venit, ca întotdeauna, în întâmpinarea vizitatorilor interesaţi de cultura iudaică prin deosebite surprize literare. Vineri, am reuşit să particip la cea de-a doua sesiune de lansări de carte, cea în care am făcut cunoştinţă cu "Operațiunea Ultima Şansă, scrisă de Efrain Zuroff şi "Dispariţiile Anei Langfus", volumul lui Jean Yves-Potel. Moderați de Alexandru Marinescu, importanți oameni de cultură au defilat prin cuvintele lor în faţa audienţei, reuşind să umple de sens şi semnificaţie evenimentul. 

Printre cei care au vorbit despre cartea-mărturie a lui Zuroff a fost şi Hary Kuller, istoric moineştean de origine, a cărui prezență vie a reuşit să impresioneze pe toți cei de față . Deşi nu a fost prezentă şi soția acestuia, doamna Lya Benjamin, pentru Fundaţia Leolam a fost un moment aparte reîntîlnirea cu cel care, cu ani în urmă , hoinărea prin orășelul de la poale de munte, strângând în tolba cu amintiri, imagini şi oameni din alte vremuri.


Evenimentul a avut o încărcătură emoţionantă, plin de o aură de nobleţe şi multă modestie, pe care cuvintele au transformat-o în măiestria de a scrie, de a ţine un discurs , pentru că se desprindea din glasuri şi pagini un nor de sinceritate care străbătea întregul etaj al târgului Gaudeamus. Pentru Fundaţia Leolam, a fost o onoare să fim prezenţi acolo, gata să culegem şi noi din sinceritatea oamenilor şi a cărţilor care se deschideau cu atâta dăruire în faţa noastră.

            Bianca Pintilie


The article is about book launches.

De vorbă cu timpul prin glasurile copiilor

    Istoria e surprinzătoare, dacă o laşi în mâinile şi creativitatea copiilor. Asta am descoperit noi, atunci când am fost în vizită la Şcoala Gimnazială Tristan Tzara din Moineşti şi am văzut cum “File din istoria evreilor” se desprind din cartea mare a istoriei şi prind aripi de zbor.
     Într-un cadru restrâns, am făcut cunoştinţă cu Moineştiul de altădată, prin intermediul fotografiilor vechi şi prin scurtul istoric pe care ni l-a prezentat Paul Văsîi.
     Am fost duşi în anii aceia, când vocea lui Andrei a reuşit să dea viaţă versurilor poeziei “Precursorii din 1882” scrisă de Rabanit Debora Landman. Nu se ştie dacă  această poezie a fost citită vreodată în Moineşti, dar povestea ne îndeamnă să ne gândim că, peste ani şi ani, ea a fost în sfârşit citită sau recitită. Poezia o puteţi asculta aici
    O doză de creativitate simpatică a venit de la un viitor designer , Daria Pilat, ea reuşind să dea formă, material şi culoare imaginaţiei, prin costumaţia pe care a prezentat-o Sorana Belciu, reprezentând o ţinută feminină din Israel. Elevii Roxana Ciocan, Andreea Popa, Ioana Enea, Vlăduţ Belciu și Nicola Constantinescu, au făcut prezentări ale celor 4 sărbători de toamnă evreieşti, iar totul a culminat cu trecerea in Power Point  a sărbătorilor de toamnă, prezentată de Alex Mardare, el fiind  şi cel care  a pregătit  fundalul sonor al activităţii.
      

     Fundaţia Leolam este mândră  şi onorată să aibă o asemenea colaborare, aşa că mulţumim doamnei profesoare Ioana Cercel care i-a coordonat pe elevi, micilor istorici nonconformişti, care au dat frâu liber imaginaţiei şi au pornit cu mult curaj pe calea istoriei oraşului lor.
    Mulţumim domnului director Ionel Purcaru cel care ne-a sprijinit în această activitate, profesorilor şi elevilor care au participat. Sperăm că îşi doresc să continue călătoria pe drumul acesta al istoriei pe care au pornit,  alături de noi cei de la Fundaţia Leolam.

































Mai multe imagini de la activitate aici

It is an article about an event of Leolam Foundation in Moinesti and Tristan Tzara School. It was about the historic of jewish people from Moinesti and autumn jewish holidays. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...